poniedziałek, 30 czerwca 2014

fasolka szparagowa gotowana

Proste "chłopskie" danie na letni obiad. Wielkiego kłopotu z przygotowaniem nie ma - trzeba tylko umiejętnie fasolkę obrać z łyka, a potem na wrzątek i po 20 minutach można się zdrowo opychać!
Polecam z bułeczką tartą podsmażoną na masełku. Pycha!


Składniki : 

fasolka szparagowa (zielona lub żółta) - 1 kg na 3 osoby
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
sól





Fasolkę szparagową najpierw obieramy z łyka, potem myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości, czyli około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą . Podsmażamy, do zarumienienia się bułki. Wykładamy fasolkę na talerze i okraszamy bułeczką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz