niedziela, 23 czerwca 2013

Pieczeń rzymska Siostry Anieli

Bardzo dobra pieczeń!
Przepis pochodzi z odcinka "Anielskiej Kuchni".Sprawdzony, często do niego wracam bo to rewelacyjna alternatywa do wędlin sklepowych. Kłopotu ze zrobieniem nie ma wcale, czasochłonna też nie jest, wychodzi zawsze ( bo nie może nie wyjść!). Przez tydzień trzymania w lodówce nadal jest "zjadliwa" i smaczna.


Składniki:

mięso mielone mieszane - 1 kilogram
jajo - 1 sztuka
bułka tarta - 3 łyżki
cebula - 2 sztuki
czosnek - 5 ząbków
sól, pieprz, tymianek suszony
tłuszcz do smażenia - najlepiej klarowane masło






Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu (najlepsze jest klarowane masło - cebulka wtedy jest nieziemsko aromatyczna). Odstawić do ostygnięcia.
Czosnek przepuścić przez praskę. Tymianek suszony rozetrzeć w dłoniach - stanie się bardziej pachnący.
W misce połączyć wszytkie składniki. Wyrabiać dokładnie i dość długo, aż masa stanie się kleista.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i włożyć do niej uformowany wałek z miesa. Piec 60 minut w temperaturze 200 C. (ja piekłam z termoobiegiem). Pozostawić do ostygnięcia na blacie a potem przełożyć do lodówki. Pieczeń nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji i będzie ją można łatwo kroić.
Najlepiej smakuje z własnym upieczonym chlebkiem :-)

M.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz