poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Roladki z indyka w sosie musztardowym

Mięso z indyka jest bardzo polecane przez wszystkich dietetycznych guru, ja polecam je trochę z innego powodu - jest szybkie i łatwe w obróbce. Przygotowanie takich roladek to kwestia zaledwie 30 minut.
Sos musztardowy bardzo podkręca smak, chociaż przyznam się, że jako dziecko nie znosiłam zarówno sosu musztardowego jak i chrzanowego. Nie wiem czy po prostu dorosłam, czy tamte sosy były zrobione na marnej jakości produktach, albo może kucharka (czyli moja mama) była zbyt... słaba :-)


składniki :

pierś z indyka - 2 plastry na osobę
marchew - 1/2 sztuki na osobę
musztarda - 1/2 słoiczka
śmietanka kremówka - 4 łyżki
sól, pieprz
bulion - niekoniecznie
olej



Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki. W garnku zagotować wodę i wrzucić marchew na 5 minut. Plastry mięsa rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron a następnie posmarować z jednej strony musztardą i położyć marchew. Związać lub spiąć wykałaczkami w zgrabną roladkę. Podsmażyć mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć roladki do głębszego rondla, podlać wodą i poddusić (można podlać delikatnym bulionem). Kiedy mięso będzie miękkie dodać do wywaru musztardę, a następnie wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku. Przełożyć roladki z sosem na talerz i podawać (pamiętać o wyjęciu wykałaczek lub odwiązaniu sznurka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz