poniedziałek, 23 czerwca 2014

bób gotowany

Sezon na bób dopiero się zaczyna, ale ja nie mogłam się powstrzymać i kupiłam mimo wysokiej ceny kilogram na osiedlowym ryneczku. Pewnie za tydzień będzie o połowę tańszy, ale co tam, raz się żyje. Ponadto zrobiłam radochę nie tylko sobie - u mnie wszyscy wręcz za bobem przepadają.
Gotowanie młodego bobu to zaledwie 20 minut. Zaspokoi też głód na dłużej bo zawiera dużo błonnika. No i wierząc tym wszystkim dietetykom jest to zdrowa alternatywa dla klasycznych obiadków mięsnych.

Składniki :

bób - 1 kg
sól





Bób łuskamy, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i dosypujemy łyżeczkę soli. Gotujemy 15 - 30 minut, aż będzie miękki. My bobu nie obieramy po gotowaniu - jemy ze skórką.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz