wtorek, 10 czerwca 2014

wędlina z indyka - gotowana

Rewelacyjna szyneczka z indyka na każdą kanapkę.
Zrobienie jej nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, nie zajmuje też dużo czasu, należy do tych "dietetycznych" , jest trwała i baaardzo smaczna.
Przepis wyszperany ze strony : gotuj.skutecznie.tv
Polecam!


Składniki :

filet z piersi indyka - ok 500 - 700 g
czerwona papryka mielona - 1,5 łyżki
majeranek - 1,5 łyżki
sól - 1 łyżka
przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżka
folia spożywcza i rękaw do pieczenia






Wszystkie przyprawy mieszamy w garnuszku ( miseczce itp). Mięso myjemy i nacieramy bardzo dokładnie mieszanką przypraw. Owijamy je w folię spożywczą - dość szczelnie, a następnie wkładamy do rękawa. Rękaw związujemy trzema sznureczkami (jak na pierwszym zdjęciu) i wkładamy mięso do dość sporego garnka z zimną wodą. Czekamy aż woda się zagotuje. Jak to nastąpi zmniejszamy ogień i nastawiamy stoper na 45 minut. Mięso obracamy od czasu do czasu, żeby nie było żadnej "surowizny". Kiedy skończy się czas gotowania zostawiamy ją jeszcze w wodzie pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie mięso wyjmujemy, odwijamy z foli, przestudzamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia nadaje się już do krojenia na kanapki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz