niedziela, 1 czerwca 2014

schab ze śliwką (morelą, figami)

Najłatwiejsza "wędlina" domowa.
Staram się, aby na moich kanapkach zamiast sklepowych wędlin znajdywały się pieczenie, pasztety czy wędliny swojej roboty. Co prawda nie mam wpływu na to jak są karmione zwierzaczki, ale mam wpływ na wszystkie te E, które później w wędlinach sklepowych się pojawiają - w domowych jest ich brak!
Poza tym taki schabik pieczony jest zjadliwy po pięciu - sześciu dniach od pieczenia, a niektóre sklepowe wędliny już nie.



Składniki : 

schab wieprzowy - 1 kg
śliwki suszone bez pestek - 15 dag (lub suszone morele albo figi)
wódka - 3 kieliszki (wódka dowolna, brandy, koniak, nalewka - byle procenty były)
tymianek suszony - 2 łyżeczki
sól, pieprz





Dzień przed pieczeniem schabu dokładnie go myjemy i nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Na godzinę przed przystąpieniem do obróbki mięsa śliwki zalewamy alkoholem.
Następnie mięso odwinąć z foli i spiczastym nożem ( ja wzięłam nóż do filetowania) naciąć mięso po środku na wylot i utworzyć mały tunel.
Wcisnąć w niego namoczone śliwki. Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 oC) na  60 minut.

Ogólna zasada przy pieczeniu schabu - 0,5 kg mięsa = 30 min pieczenia
                                                                1 kg mięsa = 60 min pieczenia
                                                               1, 5 kg mięsa = 90 min pieczenia

Po upływie określonego czasu sprawdzić - czy rzeczywiście schab jest w środku upieczony.
W tym celu należy spiczasty nóż wbić w mięso i zobaczyć czy wypływa z niego przeźroczysty płyn - jeśli jest właśnie taki - mięsko się upiekło, jeśli zaś płyn jest zabarwiony na różowo (obecność krwi) należy mięso piec dalej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz