niedziela, 1 czerwca 2014

caprese zmodyfikowane

Sezon na pomidory zaczął się na dobre! Nie znam nikogo kto ich by nie kochał, ale jeść je tylko na kanapce to grzech. Na kolację więc warto spróbować zmodyfikowaną wersję sałatki caprese.
Jest lekka i pożywna. Elegancko wygląda i bardzo dobrze smakuje.


Składniki :

pomidor - 1 sztuka na osobę (u mnie 3 sztuki)
cukinia - 1 sztuka
mozzarella - 1 sztuka
listki bazylii
oliwa z oliwek, sól, pieprz







Cukinię umyć i pokroić w plastry. Grillować na patelni, aż lekko zmięknie następnie przestudzić. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry. Wszystkie składniki poukładać jak na zdjęciu, przybrać listami bazylii i polać sosem przygotowanym z oliwy i przypraw.

Pomidor jest bardzo zdrowym warzywem - dzięki zawartości  LIKOPENU chroni nasz organizm przed nowotworami i zawałem, ale niestety najwięcej znajduje się  go w przetworzonych pomidorach - czyli w przecierach, ketchupie i koncentratach.  Żeby z surowego pomidora, nasz organizm pozyskał najwięcej likopenu musimy go polać choćby kropelką oliwy (jest łatwo rozpuszczalny w tłuszczach). Warto więc o tym pamiętać, robiąc zwyczajne kanapki!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz