środa, 25 czerwca 2014

boczniaki jak schabowe

Fajna kolacja nam się trafiła! Pamiętając któryś tam odcinek "wiem co jem i co kupuję" Katarzyny Bosackiej, traktujący o grzybach kupiliśmy w hipermarkecie paczkę boczniaków. Według tego co mówiła Pani Katarzyna, to właśnie boczniaki są grzybami najwartościowszymi dla naszego organizmu. Spróbowaliśmy i bardzo nam zasmakował!
Przygotowanie tej potrawy jest dziecinnie proste, zajmuje niewiele czasu i jest miłą odmianą do wszechobecnych kanapek.

Składniki :

boczniaki - paczka (u mnie w paczce było 450 g grzybów)
jaja - 2 sztuki małe
bułka tarta - 1/2 szklanki
olej
sól, pieprz






Boczniaki myjemy i odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy do masy sól i pieprz. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Na patelnię wlewamy olej. Maczamy boczniaki w jajkach i obtaczamy w bułce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Ja w trakcie smażenia lekko przyciskałam grzyby, żeby wyparował z nich nadmiar wody. Usmażone boczniaki wyjąć na talerze i podawać z kromką chleba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz