poniedziałek, 16 czerwca 2014

wieprzowina w sosie z marchewką

Propozycja na mięsny obiadek. Danie bardzo fajnie smakuje, ładnie wygląda i nie jest zbyt pracochłonne. Dla posiadaczy szybkowara będzie też niezwykle szybkie w wykonaniu.
Można zrobić je z podwojonej ilości składników i mieć obiad naszykowany na dwa dni ( ja tak właśnie zrobiłam).


Składniki :

wieprzowina w plastrach ( u mnie łopatka) - 3 sztuki (po 1 plastrze na osobę)
marchew - 3 sztuki
pomidory rozdrobnione w puszce - 1/2 opakowania
śmietana kwaśna - 2 łyżki
przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
papryka słodka czerwona mielona  - 1 łyżka
sól, pieprz
olej - 1 łyżka




Mięso myjemy, lekko rozbijamy i posypujemy przyprawą do gyrosa oraz połową papryki słodkiej. Solimy i pieprzymy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso. smażymy do zrumienienia. Przekładamy do szybkowara (garnka). Marchew obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy wraz z pomidorami do mięsa. Zalewamy wodą ok 1l (lub więcej - ja lubię dużo sosu więc wlewam tyle wody, żeby mięsko było przykryte). Przyprawiamy pozostałą papryką oraz solą i pieprzem. Gotujemy tak długo, aż wieprzowina będzie miękka (jeśli robimy danie w szybkowarze, to dusimy mięso ok 15 minut od momentu "syczenia" - czyli osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia wewnątrz naczynia). Kiedy mięsko będzie odpowiednio miękkie, zabielamy sos śmietaną (pamiętajmy, żeby najpierw śmietanę zahartować - do śmietany dodawać małymi porcjami gorący sos, mieszać - musi się śmietana po prostu ocieplić - a następnie wlać ją do pozostałego sosu).
Jeśli sos będzie za rzadki, możemy dodać łyżkę mąki - skutecznie nam go zagęści.
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz