piątek, 7 sierpnia 2015

Kurczak z ciecierzycą na indyjską nutę

Po opublikowaniu na blogu zupy wiśniowej, mój kolega z pracy stwierdził, cyt." nie znam faceta co lubi kompot z wiśniami" . Widocznie zupy owocowe z powodu swojej słodkości lubią tylko kobiety, a faceci wolą coś bardziej wytrawnego, więc specjalnie dla dla nich zamieszczam ten przepis...Moja druga połówka była potrawą zachwycona, więc domniemam, że wszystkim przypadnie do gustu, pod warunkiem, że lubicie orientalne smaki :-)

składniki :

filet z piersi kurczaka - 1 duży
ciecierzyca w puszce - 1 opakowanie
pomidory suszone - 1/2 słoiczka
cebula - 1 sztuka
czosnek - 4 ząbki
przecier pomidorowy/passata - 1 słoiczek 500 g
garam masala - 2 łyżeczki
mielona czerwona słodka papryka - 1 łyżeczka
curry - 4 łyżeczki
sól, pieprz
olej




Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, posolić oprószyć jedną łyżeczką mielonej słodkiej papryki oraz dwoma łyżeczkami curry. Dokładnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidory odsączyć i pokroić w kostkę. W wysokim szerokim rondlu rozgrzać olej (można użyć oleju z pomidorów) i podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem. Dodać kurczaka wraz z garam masala i pozostałą ilością curry. Kiedy kurczak będzie ładnie podsmażony wlać passatę. Dusić około 15 minut. Następnie dodać suszone pomidory i opłukaną i odsączoną ciecierzycę. Poddusić potrawę jeszcze chwilę. doprawić solą i pieprzem i podawać z kuskusem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz