środa, 2 lipca 2014

orzechowy chleb z maszyny


Kiedy mamy ochotę na mięciutki, świeżutki chlebek - uruchamiam moją maszynę do wypieku chleba. Przepisów na chleb jest całe mnóstwo, ale ja mam parę sprawdzonych i ulubionych, wśród których jest właśnie ten z orzechami. Można go podawać zarówno z dodatkami słodkimi (dżem, miód, nutella) jak i z wędliną. Smakuje też rewelacyjnie z samym masłem!


Składniki : 
na 1000 g chleba , program 7 ( słodki chleb)

woda - 280 ml
masło rozpuszczone - 60 g
cukier - 60 g
sól - 2 1/2 łyżeczki
mąka - 600 g
drożdże - 3 łyżeczki

po sygnale :
rodzynki - 100 g
orzechy włoskie grubo siekane - 100 g





Do zbiornika maszyny dodajemy w/w produkty dokładnie według podanej kolejności. Odmierzając produkty warto posługiwać się załączonymi do maszyny miarkami - na łyżeczkę i wodę. 
Po sygnale dźwiękowym, który usłyszymy dopiero po ok 30 - 40 minutach od momentu pracy maszyny, dosypujemy orzechy i rodzynki. 
Zamykamy maszynę i czekamy, aż chlebek się upiecze. 
Po wyjęciu studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz