wtorek, 17 czerwca 2014

owsiane muffinki śniadaniowe

Śniadanie w szczególności dedykowane kobietom. Jeść muffinki z samego rana to czysta przyjemność. Poza przyjemnością dostarczymy sobie błonnika i będziemy bardzo syci przez dłuższy czas. Dzieciakom do śniadaniówki też warto je wcisnąć - zamiast przesłodzonego batonika. Z podanej ilości składników upieczecie 12 muffinek.

Składniki :

suche:

płatki owsiane błyskawiczne - 1,5 szklanki
mąka pszenna - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
wiórki kokosowe - 2 łyżki
cukier - 3/4 szklanki
suszona żurawina - 1/2 szklanki

mokre;

jaja - 1 sztuka
olej rzepakowy lub słonecznikowy - 1/4 szklanki
maślanka - 1 szklanka




W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche. Do drugiego naczynia wbijamy jajo dodajemy olej i maślankę - roztrzepujemy widelcem. Łączymy mokre składniki z suchymi. Mieszamy, ale bardzo krótko - mogą być grudki. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 150 oC około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy muffinka się upiekła - patyczek musi z ciasta wyjść suchy, jeśli jest oblepiony ciastem pieczemy muffinki jeszcze przez parę minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz