czwartek, 12 czerwca 2014

brokułowa

Zupa smaczna i gęsta - pozostawia na długo uczucie sytości - zarazem tania i szybka w wykonaniu. O walorach zdrowotnych nie muszę chyba pisać, bo każdy na pewno słyszał jaki to brokuł jest fantastyczny, a ja bym tylko się powielała.
Moja córka bardzo tę zupę lubi - może dlatego, że gdy była mała i miała zjeść brokuły, mówiłam jej, że to są drzewa - jak będzie ich dużo jeść to będzie taka wielka jak one. Więc je "wcinała" najczęściej w postaci właśnie takiej zielonej zupy.





Składniki : 

brokuł - 1 sztuka
ziemniaki - 0,5 kg
kostka rosołowa lub wywar mięsny
śmietana
sól, pieprz





Brokuła podzielić na różyczki a grubą łodygę odciąć i pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę. Wszytko dokładnie umyć. Do garnka wlać 1 l wody, dodać kostkę rosołową, ziemniaki i łodygę brokuła. Zagotować.
Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać różyczki i dalej gotować, aż staną się prawie miękkie. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem i wlać na talerze. Udekorować kleksem ze śmietany
Zupa gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz