sobota, 26 sierpnia 2017

Leczo - stary przepis

Urlop nieubłaganie zbliża się do końca. Te dwa tygodnie zleciały nie wiadomo kiedy, ale za to spiżarka bardzo się zapełniła :-) Zrobiłam w tym czasie przecier pomidorowy, ketchup z cukinii, leczo, ajwar i warzywa słodko-kwaśne. Część z tych przepisów już na blogu mam zapisanych, ale dziś podzielę się sprawdzonym od lat przepisem na leczo.
Robię go od parunastu lat i wykorzystuję kiedy potrzebny jest "szybki obiad". Trochę podsmażonej kiełbaski albo rozbełtane jajka i gotowe. Brzuchy pełne i wszyscy zadowoleni :-)
Nie wiem czemu ale ten przepis pochodzący z książeczki "Elementarz gotowania" wydanej w 2004 roku, nie uwzględnia w swoim składnie cukinii,  może dlatego, że jest z czasów, kiedy cukinia była jeszcze mało popularna. Ja w każdym razie przepisu nie zmieniam. Dla mnie leczo jest OK!



składniki :

papryka zielona - 1 kg
papryka czerwona - 2 kg
cebula - 2 kg
pomidory polne - 2,5 kg
koncentrat pomidorowy - 1 duży słoiczek
olej rzepakowy - 1 szklanka
słodka papryka, sól, pieprz, ostra papryka

Papryki umyć, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne a następnie pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać i pokroić na dość grube półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na ósemki.
W dużym garnku rozgrzać olej i włożyć cebulę. Smażyć na intensywnym ogniu około 2 minut a następnie zmniejszyć płomień i przykryć garnek (cebula musi się lekko poddusić). Kiedy cebula będzie szklista włożyć do niej pokrojoną świeżą paprykę, sól, paprykę słodką i ostrą. Podlać 3 łyżkami wody i zamieszać. Ponownie przykryć garnek i odczekać 5 minut. Po tym czasie do warzyw dodać pomidory wraz z koncentratem pomidorowym. Całość gotować około 15 minut (warzywa muszą być półtwarde).
W międzyczasie wyparzyć słoiki i wygotować zakrętki. Zakrętki pogotować parę minut w wodzie a słoiki wyparzyć "na sucho" w piekarniku (umyte słoiki postawić na blasze, zamknąć piekarnik i nastawić temperaturę na 120 oC. Kiedy w piekarniku będzie właściwa temperatura nastawić czas na 5 minut). Gorące leczo przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i znów postawić na blachę w piekarniku. Nastawić temperaturę na 120 oC  i czas na 45 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć, zakrętki dokręcić i postawić na blacie do ostygnięcia wieczkiem do dołu. Kiedy będą już chłodne, odwrócić i sprawdzić czy słoiki dobrze się zawekowały (zawartość nie wycieka). Schować do spiżarki i pamiętać, że "szybki" obiad jest na wyciągnięcie ręki czyli na "odkręcenie słoika" :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz