wtorek, 3 czerwca 2014

majowy kapuśniaczek

Młodą kapustką trzeba się nacieszyć, więc dziś ugotowałam z niej zupę z dodatkiem młodej marchewki i młodych ziemniaków. Prawdziwie wiosenna zupa! Najedliśmy się wszyscy do syta i nawet córka - choć kręciła na zupkę nosem - nic na talerzu nie zostawiła.


Składniki :

kapusta młoda - 1/2 sporej główki
ziemniaki młode - 1/2 kilograma
marchew młoda - 3 sztuki
kiełbasa cienka - 15 dag
kostka bulionowa
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
koperek
sól, pieprz







Kapustę poszatkować, marchewki  i ziemniaki obrać. Warzywa umyć. Do garnka wlać 1/2 l wody, dodać kostkę rosołową, pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę. Gotować ok 15 min. 
Kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić wraz z kapustą do garnka. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotować , aż kapustka zmięknie ale nie rozgotuje się!
Rozlać na talerze i posypać koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz