piątek, 30 maja 2014

łosoś z porem - czyli tarta doskonała

Przepis na ta tartę znalazłam przeglądając Ugotuj.to. Bardzo spodobało mi się połączenie mojej ulubionej rybki i pora. Wyszła przepyszna, chodź do najtańszych tarta ta nie należy (za łososia trzeba dać 10 - 15 zł). Ale czasem warto poszaleć :-) Dodam jeszcze, że z podanych składników do syta naje się czteroosobowa rodzina.


Składniki :

ciasto

mąka pszenna - 250 g
masło - 125 g
zimna woda - 40 ml
jajo - 1 sztuka
sól - szczypta


farsz

por - 1 sztuka (biała część)
klarowane masło - 2 łyżki
łosoś wędzony - 300 g
jaja - 4 sztuki
śmietana 12% lub 18% - 1 szklanka
ser żółty - 50 g
pieprz, sól





Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą po czym na 30 minut włożyć do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć i wylepić nim formę do tarty tworząc dość wysoki rant (potrzebny aby trzymać farsz). Włożyć do nagrzanego do 180 oC piekarnika i podpiec 10 minut.

Pora umyć, pokroić na półplasterki i usmażyć na klarowanym maśle aż zrobi się szklisty. Można oczywiście usmażyć na oleju ale masełko wydobywa niesamowity smak pora. Łososia podzielić na cząstki. Śmietanę roztrzepać z jajami i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki farszu połączyć. Ser zetrzeć na dużych oczkach i odłożyć w osobnym naczyniu.

Podpieczone ciasto na chwilkę wyjąć z piekarnika, wlać na nie farsz  i posypać serem. Wstawić znów do piekarnika i piec 20 do 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz