sobota, 26 lipca 2014

zimna zupa z pomidorów (gazpacho)

Podobno dziś ma być straszliwy upał. I znów nie będzie się chciało jeść, a tym bardziej stać w kuchni i pichcić. Dlatego też, polecam sprawdzony przepis na zimną zupę. Robi się ją ok 10 minut, a potem wkłada do lodówki na jakąś godzinkę, żeby była zimniutka.
Strasznie nam ta zupa smakowała, a szczególnie mojej córce. Poza tym, to istna bomba witaminowa  - świeżutkie pomidory, papryka, ogórek. Warto (a nawet trzeba) się skusić!
Przepis znalazłam w zeszłorocznym wydaniu "Smaków Życia" ale lekko go zmodyfikowałam.

składniki :

pomidory - 1 kg
papryka (najlepiej czerwona) - 2 sztuki
ogórki zielone (gruntowe) - 4 sztuki
chleb (najlepiej pszenny) - 4 kromki
ocet winny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
sól, pieprz




Potrawę tą najszybciej przygotujecie w blenderze kielichowym, ale zwykły jak najbardziej też się nada ;-)
Warzywa myjemy. Pomidory trzeba sparzyć i obrać. Z papryki wyjąć pesteczki. Ogórka obrać i pokroić w kosteczkę. Z pieczywa odkroić skórkę a miąższ porwać na mniejsze części.
Do blendera włożyć chleb, pomidory, połowę papryki. Wlać ocet i oliwę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Zupę wstawić do lodówki (1 godzina). Pozostałą paprykę pokroić w kosteczkę.
Przed podaniem do każdego talerza z zupą dodać pokrojone warzywa (ogórki i paprykę).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz