poniedziałek, 7 lipca 2014

klopsiki z koperkiem

Trochę zachodu jest z tymi klopsikami, ale jak się postaracie obiad na dwa czy nawet trzy dni macie z głowy. Jak wam się sos koperkowy znudzi zawsze możecie inny sos dorobić, na przykład pomidorowy będzie jak najbardziej OK.
Przyznam się, że robię to danie w szczególności wtedy gdy gdzieś jedziemy na wakacje, a zawsze jedziemy w wielkie dziury, gdzie nawet sklepu w pobliżu nie ma (uwielbiam wieś!) i ludzi też mało :-) Obiad mam już praktycznie zrobiony - do gara tylko klopsiki z sosem wrzucam i  podgrzewam do tego makaron gotuję i wszyscy zadowoleni!!!!
Polecam, bo sezon urlopowy w pełni.


Składniki :

mielone mięso - 50 dag (dowolne - ja robię z mieszanego lub indyczego, rewelacyjne są też z cielęcego)
czerstwa kajzerka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
jajo - 1 sztuka
mąka - 1/2 szklanki
śmietana - 1/2 szklanki
koperek - pęczek
bulion - 1/2 szklanki
olej do smażenia
pieprz, sól, wegeta





Mięso zmielić (lub kupić już zmielone). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, żeby zmiękła - potem ją odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dokładnie wyrobić mięso z bułką, cebulą, jajem i przyprawami. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się rumiane. Przełożyć do głębszego rondla, podlać bulionem i dusić ok 15 minut (jeśli zbyt dużo wam płynu odparuje, można dolać wody). Po tym czasie wmieszać do sosu śmietanę i posiekany koperek. Gotować jeszcze chwilkę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można "zaklepać" go mąką ( do garnuszka wsypać dwie łyżki mąki pszennej, dodać odrobinę zimnej wody i rozmieszać, wlać do sosu).
Można podać z makaronem, ryżem albo ziemniaczkami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz