poniedziałek, 2 marca 2015

spaghetti z tuńczykiem (przepis wysłany na konkurs)

W internecie pojawił się konkurs kulinarny z wykorzystaniem tuńczyka firmy Princes. Nagrody są fantastyczne, ale poziom konkursu też pewnie wysoki. Na zwycięstwo nie mam co liczyć, ale spróbować warto, tym bardziej, że tuńczyka lubię i mogę jeść na okrągło :-)
Zrobiłam więc na konkurs danie obiadowe - jak zawsze szybkie, smaczne i tanie.
Smakował wszystkim bez wyjątku (piesek też trochę zjadł - bez cebuli oczywiście).

składniki :

tuńczyk w oleju (u mnie firmy Princes)- 1 puszka
cebula - 1 sztuka
pomidory w puszce - 1 puszka
oliwki z zalewy - 3 łyżki
makaron spaghetti - 1/2 opakowania
oliwa
sól, pieprz
natka pietruszki




Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę a następnie przesmażyć na złoto. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Poddusić parę minut. Oliwki wyjąć z zalewy i pokroić na plasterki. Dorzucić do sosu. Makaron wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze. Na wierzchu położyć odsączonego tuńczyka. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz