niedziela, 29 marca 2015

mini babki kokosowe z lukrem waniliowym

W Lidlu nabyłam silikonowe foremki do mini babek i musiałam w ten weekend je przetestować. Test się udał w stu procentach. Babeczki wyszły zgrabne, nie przywarły (nie smarowałam wnętrza foremek) i nie było żadnego obcego zapachu i posmaku.
Bardzo chciałam mieć takie foremki, bo ładnie mini babki wyglądają w koszyczku ze święconką. Poza tym, owinięte w celofan i przewiązane wstążeczką mogą być doskonałym mini prezencikiem na święta. 

składniki :
(na 6 babeczek)

masło (miękkie) - 125 g
cukier - 1/2 szklanki
mąka pszenna tortowa - 1 szklanka
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
mleko - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jaja - 2 sztuki

cukier puder -1 szklanka
aromat waniliowy - kropelka



Mikserem utrzeć masło z cukrem. Jak masa będzie puszysta zmniejszyć obroty do minimum i dodać jajka, jedno po drugim. W osobnym naczyniu rozmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Na zmianę do masy dodawać mąkę z dodatkami i mleko (mikser musi być ustawiony cały czas na najniższe obroty). Przelać masę do foremek (silikonowych niczym nie smarować ) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Piec 15 minut, do tak zwanego suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 oC. 

Do szklanki z cukrem pudrem dodać 1 łyżkę gorącej wody i kropelkę aromatu waniliowego. Rozmieszać. Lukrem polać lekko przestudzone babeczki. Ozdobić wedle uznania :-)

Uwaga:
Jeśli chcemy upiec dużą babkę z tego przepisu, trzeba tylko podwoić ilość składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz