środa, 25 marca 2015

Boeuf Strogonow

To według mnie najlepsze danie z wołowiny. Dokładnie pamiętam jak po raz pierwszy jadłam Strogonowa. Podany był na głębszych talerzach z kluseczkami francuskimi. Pychota. Zakochałam się od razu.
Strogonowa zazwyczaj przygotowuję na specjalne okazje, bo nie da się ukryć, że jest to danie dość kosztowne i dość pracochłonne. Ale warto trochę poszaleć!!! Poza tym z podanych składników mam obiad na dwa dni.


składniki :

wołowina (rostbef lub polędwica) - 1 kg
pieczarki - 30 dag
cebula - 1 sztuka
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
bulion wołowy z kostki - 1 szklanka
śmietana kremówka - 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana  - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 1 łyżka
olej
sól, pieprz



Mięso umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w ćwierćplasterki a umyte pieczarki pokroić w plastry. W głębszym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę. Przełożyć ją do garnka w której będzie się dusił Strogonow ( ja robię to danie w szybkowarze). Następnie na suchej patelni poddusić pieczarki. Kiedy odparuje z nich woda, wlać łyżkę oleju i lekko podsmażyć. Następnie przełożyć pieczarki do cebuli.  Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i obtoczyć w niej mięso. W rondlu znów rozgrzać 2 łyżki oleju i partiami smażyć wołowinę. Ładnie przyrumienioną przełożyć do garnka z cebulą i pieczarkami. Na patelnię po smażeniu wlać gorący bulion i zeskrobać to co przywarło do jej dna. Całość wlać do garnka. Wsypać trochę pieprzu i soli. Dusić potrawę, aż mięso będzie miękkie (w szybkowarze około 20 minut). Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i rozmieszać. Następnie wlać zahartowaną śmietanę. Całość zagotować i podawać. Najlepiej smakuje z kluskami francuskimi, makaronem albo z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz