niedziela, 11 stycznia 2015

schab dojrzewający

Schab dojrzewający robiliśmy z mężem już dwa razy, za każdym razem wyszedł nam rewelacyjny! Co prawda byłam lekko sceptycznie nastawiona do produkcji surowej wędliny w domu, ale smak, zapach i wygląd rozwiały moje wątpliwości.
Zdecydowaliśmy się zaeksperymentować, po przeczytaniu wielu przychylnych wpisów na kulinarnych blogach, dotyczących właśnie tak zrobionej wędliny ( no i te cudowne zdjęcia!). Rezultat przerósł nasze oczekiwania :-)
Polecam do zrobienia, każdemu miłośnikowi domowego jedzenia.

składniki :

schab wieprzowy - 1 kg
sól - 35 g
pieprz - 1/2 łyżeczki
majeranek suszony - 2 łyżki
tymianek suszony - 1 łyżka
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżka
czosnek - 5 ząbków
ziele angielskie - 6 sztuk
jałowiec - 5 sztuk
liście laurowe - 3 sztuki




Majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, jałowiec rozetrzeć w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier, i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Schab umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mieszanką przypraw i włożyć do szklanego naczynia (żaroodpornego). Przykryć i przełożyć do lodówki na pięć dni.
Dwa razy dziennie - rano i wieczorem - obracać mięso i odlewać gromadzący się w naczyniu płyn. Po pięciu dniach schab wyjąć i lekko obsuszyć papierowym ręcznikiem (nie zdzierając ziół). Zawinąć w gazę, obwiązać sznurkiem i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na pięć dni (u nas wisiał pod sufitem w kuchni).
Po tym czasie wędlinka nadaje się do jedzenia.
Schab przechowywać w lodówce, owinięty papierem śniadaniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz