poniedziałek, 5 stycznia 2015

kartoflanka z papryką i zacierkami

Po świętach pełnych wspaniałych, przepysznych i mega kalorycznych daniach czas na (nie)zwyczajną kartoflankę.
Od tej zwykłej różni się dodatkiem świeżej papryki i zacierek. Poza tym kluseczki mocno zagęszczają zupę i sprawiają, że staje się ona daniem niezwykle sycącym. Warto spróbować !

składniki :

ziemniaki - 5 sztuk (średnich)
marchew - 2 sztuki
pietruszka - 1 (mała)
seler - kawałek
papryka czerwona - 1 sztuka
kostki bulionowe - 2 sztuki
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, czerwona papryka
jajko - 1 sztuka
mąka pszenna - 100 g




Włoszczyznę obrać i umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dołożyć kostki rosołowe wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować przez 15 minut a następnie dołożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować zupę tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. W tak zwanym międzyczasie zająć się papryką, czyli umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski i zalać wrzątkiem. Zostawić na około 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z niej skórkę - ja zrobiłam to obieraczką do warzyw - i dodać (bez tej wody w której się moczyła) do zupy.
Jajko z mąką wyrobić na dość twarde ciasto. Odrywać po odrobince i wrzucać na wrzącą zupę. Zacierek wyjdzie dość dużo, ale właśnie tak ma być. Doprawić i pogotować jeszcze 3 minuty. Podawać gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz