niedziela, 25 stycznia 2015

Boeuf Bourguignon czyli wołowina wg Julie Child

Już od dawna chciałam zrobić to danie, a konkretnie od czasu kiedy obejrzałam film "Julie i Julia" ze wspaniałą Meryl Streep i Amy Adams.
Przygotowanie tej wołowiny zajmuje dość dużo czasu i jest kosztowne, ale warto choć raz jej skosztować, by wyrobić sobie zdanie o tej popularnej we Francji potrawie.
Ja byłam Boeuf Bourguignon zachwycona a mojemu mężowi dopiero zasmakowała dnia następnego (pewnie wołowinka się przegryzła!).

składniki :

wołowina (rostbef) - 1 kg
boczek surowy - 170 g
marchew - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
wino czerwone wytrawne - 2,5 szklanki
bulion wołowy - 2 szklanki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
pieczarki - 450 g
natka pietruszki - pęczek
mąka - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
suszony tymianek - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 2 kuleczki
sól, pieprz
masło klarowane
olej



 Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Usmażony przełożyć do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Mięso kroimy w grubą kostkę i partiami przesmażamy na odrobinie oleju. Zrumienione przekładamy do boczku. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki. Przesmażamy razem do zezłocenia cebulki. Dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki solimy i pieprzymy i posypujemy mąką. Na patelnię wlewamy wino i zeskrobujemy powstały podczas smażenia mięsa i warzyw osad. Wlewamy całość do potrawy. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Dorzucamy zmiażdżony czosnek, ziele angielskie i tymianek. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego (160oC) piekarnika. Pieczemy potrawę około 3 godziny - do momentu, aż wołowina będzie miękka.
W czasie duszenia potrawy zajmujemy się pieczarkami - myjemy je, kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle klarowanym (lub oleju). Kiedy Boeuf Bourguignon jest już gotowe dodajemy grzyby. Wykładamy na talerze lub w miseczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :-))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz