niedziela, 4 stycznia 2015

kokosowa panna cotta

Na przywitanie Nowego Roku 2015 zrobiłam właśnie ten deser! Urzekł nas wszystkich prostotą i smakiem, ale też zaskoczył - sytością! Taka mała porcja, a zaspokoiła skutecznie apetyt na "małe co nieco".
Panna cotta to nic innego jak podgrzana śmietanka z dodatkiem żelatyny, następnie schłodzona i podana na zimno. Podobno może się nie udać (???) ale jest to wina zbyt szybkiego schładzania śmietanki. Po prostu masa musi spokojnie odczekać, aż wystudzi się do temperatury pokojowej, a dopiero wtedy należy włożyć ją do lodówki - najlepiej na całą noc.

składniki :

śmietana kremówka - 250 ml
mleko kokosowe - 200 ml
cukier - 2 i 1/2 łyżki
żelatyna - 2 i 1/2 łyżeczki




Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem kokosowym i cukrem. Wymieszać i podgrzać (nie gotować). Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Rondelek zestawić z ognia, dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Przelać masę do 3 małych naczynek (salaterek). Pozostawić do wystudzenia. Włożyć do lodówki - najlepiej na całą noc.
Podawać w miseczkach, lub wyłożyć na talerzyk (miseczkę trzeba zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i podważyć nożykiem boki).
Smacznego Nowego Roku 2015!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz