Z tego względu, że jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do wypieku chleba, korzystam z wersji "dla maszynowców" jak to ujmuje Pani Dorota.
Ilość składników na blaszkę o wymiarach 40x30 cm.
Składniki:
ciasto:
woda ciepła - 250 ml
oliwa z oliwek - 2/3 łyżki
sól - 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 550 - 2 i 1/2 szklanki
drożdże suche - 8 g.
sos bazowy;
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
ketchup - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
woda - 1 łyżeczka
przyprawa do pizzy - 1 łyżka
dodatki:
papryka czerwona - 1 sztuka
pieczarki - 25 dag
szynka lub salami - parę plasterków
cebula - 1 duża
oliwki - 3 łyżki
mozzarella
Do maszyny wrzucamy składniki ciasta (dokładnie w kolejności podanej powyżej) i włączamy program na wyrabianie ( w mojej maszynie to 13) .
Mamy 1,5 h do naszykowania dodatków - paprykę kroimy w paski, mozzarellę na cząstki, cebulę w piórka a pieczarki wraz z oliwkami na plasterki.
Tylko cebulę i pieczarki przesmażamy na oleju, reszta zostaje bez zmian.
Jak już maszyna wyrobi nam ciasto to przekładamy je na blaszkę, smarujemy sosem, kładziemy dodatki pamiętając by na wierzchu znalazł się ser i posypujemy przyprawami. Wkładamy do nagrzanego (180oC) piekarnika i pieczemy 15 minut.
U mnie pizzę podaje się z sosem czosnkowym :
czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
śmietana - 4 łyżki
majonez - 1 łyżka
oregano suszone, pieprz
wszystko razem połączyć.
I gotowe :-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz