wtorek, 27 maja 2014

Młoda kapusta "zasmażana"

Młoda kapusta to majowy kulinarny hit co roku. Jemy ją samą z chlebem, albo tylko z ziemniaczkami. Smak jest rewelacyjny. Kłopotu z przygotowaniem nie ma prawie żadnego - gotuje się błyskawicznie no i cenowo danie jest rewelacyjne :-)


Składniki : 

kapusta młoda - 1 główka

boczek lub smalec ze skwarkami
cebula - 1 sztuka
koperek - pęczek
przyprawy - cukier, sól, pieprz, ocet





Kapustę przekrawamy na 4 części, żeby było nam wygodnie szatkować. Szatkujemy,  płuczemy na durszlaku. Wkładamy do garnka i podlewamy małą ilością wody. Dusimy pod przykryciem, aż kapustka zmięknie, ale pozostanie nadal jędrna. (często należy więc ją sprawdzać). Jeśli będzie już w sam raz wylewamy wodę w której się gotowała. Do garnka zaś dodajemy przyprawy (ja daję na "smaka", ale proponuję dodać po 1 łyżeczce wszystkiego a potem doprawiać według swojego gustu).
W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek  pokrojony w kostkę (lub roztopić smalec ze skwarkami  wraz z posiekana cebulką. Dodać do kapustki. Przemieszać. Na sam koniec posypać potrawę posiekanym koperkiem i podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz