poniedziałek, 26 maja 2014

Kurczak trochę chiński

W kuchni muszę działać szybko i skutecznie, by nakarmić ogromnie głodną rodzinkę. Czasem córka żartuje,że jestem szybsza niż w Mc Donald's :-)) To chyba komplement z jej strony. Dlatego podaję często wykorzystywany przepis na szybkie "chińskie" bez chińskich dodatków. Przepis został znaleziony w "Elementarzu Gotowania" z 2005 r.

Składniki :

podwójna pierś z kurczaka
papryka czerwona - 2 sztuki
papryka zielona - 2 sztuki
cebula - 6 sztuk (nie zrażać się ilością!!!)
sos sojowy - 100 ml
imbir sproszkowany - 1 łyżeczka
olej
ryż  - ugotowany jako dodatek do potrawy




Kurczaka pokroić w paseczki i włożyć do marynaty zrobionej z połowy sosu sojowego i imbiru. Odstawić na ok. pół godziny. W międzyczasie obrać papryki i cebule. Papryki pokroić w kostkę a cebule w ćwiartki. Na głęboką patelnię lub woka wlać olej, włożyć mięso i usmażyć. Jak już będzie zrumienione dodać warzywa. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Na koniec wlać sos sojowy i lekko wszystko razem poddusić. Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz