sobota, 17 maja 2014

Ogórkowa

Ogórkową zna każdy z nas. Dla mnie to szybka i tania zupa. Najchętniej jedzona zimą.


Składniki :

ogórki kiszone - 1/2 kg

ziemniaki - 1/2 kg
marchew - 2 sztuki
bulion mięsny lub z "kostki"
śmietana 12% - 1/2 kubeczka
przyprawy - 2 x zile angielskie, 1x liść laurowy, 4x pieprz ziarnisty, sól do smaku
natka pietruszki






Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (marchew można w talarki).
Wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki (bez obierania) ścieramy na tartce o dużych oczkach i dodajemy do warzyw.
Gotujemy parę minut.
Po rozlaniu na talerze ozdabiamy zupę śmietana i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz