niedziela, 26 października 2014

śledzie w sosie koperkowym

Mój mąż bardzo lubi śledzie w śmietanowych sosach, ale te sklepowe (nawet najlepszych marek) kupowane w foremkach to raczej sosy z dodatkiem śledzi :-(  Kupiłam więc trzy płaty a'la matias w sklepie rybnym i zrobiłam śledziki sama. Pracy niewiele a kolacyjka wyszła przednia! Takie śledzie pasują na każdą imprezę, a na Wigilię są obowiązkowym daniem na moim stole.


składniki :

śledzie solone a' la matias - 3 płaty
majonez - 125 ml
śmietana 18% - 125 ml
musztarda - 1 łyżeczka
cebula posiekana - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
koperek - 2 łyżki
sól, pieprz, cukier





Filety śledziowe moczyć około 30 minut. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i koperkiem. Doprawić sos do smaku pieprzem, solą i cukrem. Sosem zalać śledzie. Wymieszać. Odstawić na około 30 minut do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz