wtorek, 7 października 2014

kopytka z cebulą

Mój mąż powiedział, że to nie są kopytka lecz kluski - ale czy kopytka nie są kluskami??
W każdym bądź razie pod taką nazwą były zamieszczone w gazecie "Sól i pieprz". Na zdjęciu wyglądały bardzo apetycznie, więc postanowiłam przepis przetestować. Wyszły bardzo smaczne. Poza tym szybko się je robi, a w dodatku (to co lubię najbardziej) cebula nadała nowego oblicza zwyczajnym kopytkom.
Moje kopytka polałam sosem grzybowym (mieliśmy danie jarskie), ale doskonale skomponują się z sosem mięsnym. Smacznego.

składniki :

ziemniaki - 1 kg
mąka - 250 g
jajo - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
natka pietruszki - 1 łyżka
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia



Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (można zrobić to dzień wcześniej). Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać do ziemniaków wraz z posiekaną natką pietruszki,  jajkiem i mąką. Wsypać trochę soli i wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się gładkie. Blat oprószyć mąką. Formować z ciasta wałeczki, spłaszczać i kroić w romby. W szerokim garnku zagotować wodę z solą. Kłaść kopytka partiami na wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Gorące polać sosem i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz