wtorek, 14 października 2014

brownie z kaszy jaglanej

Brownie na liście moich ulubionych ciast zajmuje pierwsze miejsce. Przede wszystkim dlatego, że jest mega czekoladowe i bardzo sycące (przez co starcza na dłużej!). Próbowałam już różnych wersji tego ciasta, ale to na kaszy jaglanej jest po prostu r e w e l a c y j n e. Nie tylko obłędnie smakuje ale jest zdrowsze od klasycznego, co dla mnie ma ogromne znaczenie. Nie pamiętam gdzie po raz pierwszy natknęłam się na ten przepis, ale wiem, że ten kto go wymyślił zasługuje na kulinarny medal!

składniki :

kasza jaglana - 1/2 szklanki (suchy produkt)
wrząca woda - 1 szklanka
jaja - 3 sztuki
olej rzepakowy - 50 ml
śmietana kremówka 30% - 1/2 szklanki
kakao - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka



W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. W między czasie wsypać kaszę na sitko i pod strumieniem bieżącej zimnej wody dość długo ją płukać. Następnie przelać wrzątkiem ( pamiętać, że jedna szklanka wrzątku jest potrzebna do gotowania kaszy). Tak przygotowaną jaglankę wsypać do wrzątku i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż cała woda zostanie przez kaszę wchłonięta. Wystudzić a następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 16x26 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 45 minut. Po przestudzeniu kroić na kwadraty. 
Smacznego :-)

Uwaga : dzięki dokładnemu płukaniu kaszy pozbędziemy się charakterystycznej goryczki, która popsułaby smak potrawy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz