niedziela, 12 października 2014

nadziewana bagietka

Kiedy już mam dość klasycznych kanapek robię właśnie nadziewane bagietki. Ich wykonanie jest niezmiernie proste a efekt rewelacyjny. Można "napakować" w nie sporo zdrowych sezonowych warzyw :-) Bagietki sprawdzą się jako danie kolacyjne, ale także jako przekąska dla dziecka do szkoły (takich kanapek zazdrościć mu będą wszystkie dzieci z klasy).

składniki :

bagietka - 1 sztuka (można oczywiście kupić 2 półbagietki)
ser biały - 250 g
papryka - 1 sztuka
rzodkiewki - 1/2 pęczka
ogórek zielony - 1 sztuka
pomidor - 1 sztuka
szczypiorek
śmietana lub jogurt naturalny - około 2 łyżek
sól, pieprz




Bagietkę naciąć ostrym nożem od spodu i łyżeczką wyjąć miąższ. Biały ser wymieszać ze śmietaną lub jogurtem (masa jednak nie może być zbyt rzadka). Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Połączyć z serem. Doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić wydrążoną bagietkę. Nadać jej pierwotny kształt. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry.

Uwaga : można bagietki nadziać wędliną, serem żółtym, warzywami konserwowymi. Posiekać natkę pietruszki lub bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz