niedziela, 12 października 2014

kurczak w śliwkach

Przeszukując internet w poszukiwaniu fajnych przepisów ze śliwkami natknęłam się właśnie na tego kurczaka. Zazwyczaj mięso łączę z warzywami, więc chciałam zrobić na obiad coś zupełnie innego. Zrobiłam. Zjedliśmy. Niestety okazało się, że to nie nasza bajka. Czasem tak bywa, że to co smakuje nam, nie musi smakować innym i na odwrót. Warto jednak szukać nowych smaków a nie pozostawać przy schabowym z ziemniakami i kapustą ;-)
Przepis publikuję z nadzieją, że dla kogoś będzie kulinarnym hitem.

składniki :

udka z kurczaka - 500 g
śliwki (węgierki) - 200 g
powidła śliwkowe - 2 łyżki
cebula - 2 sztuki
czosnek - 1 ząbek
wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
bulion z kostki - 1/2 szklanki
olej



Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka a następnie podsmażyć na patelni. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do cebuli. Smażyć jeszcze 5 minut . Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Umyte i pokrojone na połówki śliwki dorzucić do mięsa. Dołożyć powidła i wlać bulion z winem. Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz