sobota, 2 sierpnia 2014

lekkie ciasto z malinami

Upały tego roku dają nam wszystkim porządnie w kość! W pracy jeszcze idzie wytrzymać, bo klimatyzacja pracuje pełną parą, ale w domu mamy istne piekło. Jemy w zasadzie wszystko tylko "na zimno". Ciasto więc też zrobiłam "na zimno", z pysznymi malinami, pewnie ostatnimi w tym sezonie. Wyszło bardzo dobre! (niestety córka nie raczyła spróbować nawet kawałka - wyznaje zasadę, że owoce je się na surowo). Ciasto zaniosłam więc do pracy, dla moich koleżanek i kolegów. Mam nadzieję, że im smakowało.

składniki :

ciasto:
mąka pszenna - 70 g
masło - 50 g
cukier puder - 30 g
żółtko

masa:
maliny - 300 g
jogurt naturalny - 400 ml
śmietana kremówka 30% - 1 szklanka
cukier puder - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
żelatyna - 2 czubate łyżki







Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Maliny myjemy i zostawiamy na sicie do obcieknięcia. Spód tortownicy (mała) wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180oC) na 15 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy.
1/3 malin odkładamy a resztę miksujemy z jogurtem, śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek a następnie (po lekkim przestudzeniu) dodajemy do masy jogurtowej. Miksujemy. Na spód ciasta kładziemy odłożone owoce i delikatnie wylewamy na nie masę. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aż pianka porządnie stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz