poniedziałek, 11 sierpnia 2014

zalewajka z kurkami

Chociaż zupa ta nie wygląda pięknie na zdjęciu i raczej nie zachęca do zjedzenia, to zapewniam, że smakuje mi bardziej niż jakieś wymyślne danie z małżami albo krewetkami. Ci, którzy jedzą zalewajkę i ją uwielbiają wiedzą, że wygląd dania czasem nie idzie w parze ze smakiem ( to samo powiedzą wielbiciele flaczków!).
Do mojej zupki dodałam garść kurek, które znaleźliśmy w lesie.


składniki :

grzyby
cebula - 1 sztuka
ziemniaki - 4 sztuki
boczek - 15 dag
żurek - 1/2 szklanki
śmietana - 1/2 szklanki
ziele angielskie - 2 ziarenka
liść laurowy - 1 sztuka
sól




Grzyby oczyścić i umyć. Włożyć wraz z obraną cebulą (w całości), listkiem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem do garnka i zagotować. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Następnie dołożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą. Kiedy ziemniaki będą ugotowane wlać do zupy żur. Chwilkę pogotować. Na sam koniec doprawić zupę śmietaną, pamiętając o wcześniejszym jej zahartowaniu : do zimnej śmietany wlać łyżka po łyżce gorącą zupę, tak aby temperatura śmietany była zbliżona do temperatury zupy. I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz