wtorek, 28 czerwca 2016

Wątróbka w sosie pomidorowym

To danie polecam przede wszystkim płci męskiej, bo to oni głównie są wielbicielami takich przysmaków jak: kaszanka, salceson, czarne, golonka, żołądki, wątróbki itp. , które kobiecie przechodzą przez gardło dość ciężko.
Potrawa jest bardzo smaczna, bardzo tania i bardzo niepospolita. Zazwyczaj wątróbkę podaję z cebulką i ziemniakami, a ta przypominała wykwintny gulasz. Ochów i achów po zjedzeniu nie było końca :-) z czego jestem bardzo zadowolona. Dodam jeszcze na koniec, że zrobiłam tą potrawkę na specjalne życzenie mojego męża. Warto było!





składniki :

Wątróbka wieprzowa - 1/2 kg
cebula - 2 sztuki duże
jabłko - 2 sztuki
czosnek - 5 ząbków
pomidory w puszce - 1 sztuka
mielona słodka papryka - 2 łyżeczki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 1 łyżeczka
mielona ostra papryka - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz


Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. W głębszym rondlu na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać jabłka i parę minut razem wszystko poddusić. Następnie dołożyć do cebuli wszystkie przyprawy oraz pomidory z puszki. Dusić 10 minut.
Wątróbkę umyć i pokroić na małe kawałki. Na osobną patelnię wlać olej i podsmażyć wątróbkę. Następnie dołożyć do sosu i jeszcze przez chwilę całość gotować. Potrawę odstawić na około 5 minut, żeby przestygła. Podawać z bułką lub z podpieczonym chlebem.
Smacznego

P.S. Proporcje na 3 osoby

1 komentarz: