niedziela, 26 czerwca 2016

Makaron z truskawkami

Pamiętam do dziś smak świeżo zerwanych "działkowych" truskawek, wymieszanych ze śmietaną i zjadanych wprost z kubeczka albo dodanych do makaronu (który najczęściej był pozostałością obiadu). Nikt oczywiście nie przejmował się ilością wlanej śmietany, czy dodanego do niej cukru. Dzieciaki (czyli ja i moje cioteczne rodzeństwo) zaraz przecież te nadmierne kalorie spalaliśmy jeżdżąc na rowerze, grając w piłkę czy w badmintona.
W sezonie truskawkowym często wracam do tej potrawy z dzieciństwa, chociaż teraz częściej zamiast śmietany wybieram jogurt ;-)



składniki :
(na jedną osobę)

truskawki - 1 szklanka
makaron (tagliatelle) - 150 g
śmietana lub jogurt naturalny - 1/2 szklanki
cukier - 1 łyżka




Makaron - u mnie tagliatelle, ale może być inny - ugotować. Truskawki umyć i odszypułkować. Dwie truskawki pokroić na ćwiartki a resztę rozgnieść widelcem wraz ze śmietaną (jogurtem) oraz cukrem. Sosem truskawkowym polać makaron. Wymieszać, a na wierzch położyć pokrojone truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz