niedziela, 12 czerwca 2016

Biało-czerwony torcik kibica

No cóż, wstyd się przyznać, ale to ja u nas w domu oglądam z zamiłowaniem piłkę nożną. Moja rodzinka ogląda razem ze mną tylko "jednym okiem" - spogląda na ekran tylko wtedy, kiedy jest gol :-(
Dziś grają nasi, więc z tej okazji wczoraj wieczorem zrobiłam biało-czerwony torcik, żeby osłodzić sobie ewentualną porażkę naszej drużyny (lub z radości zjeść aż dwa kawałki!).
Torcik ten, to bardzo łatwe ciasto na bazie serków Danio, z mnóstwem pysznych truskawek. Podawany prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Pasuje na różne okazje - od imienin, przez urodziny, rocznice, skończywszy (tak jak u mnie) na okazję meczu Polska - Irlandia Północna na Euro 2016  :-))



składniki :

Serek Danio - 350 g
cukier puder - 4 łyżki
śmietanka 30% - 125 g
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
żelatyna Dr Oetkera - 4 łyżeczki
truskawki - 400 g
biszkopty -  1 opakowanie


Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać biszkopty, jeden przy drugim, a na nich umyte, przepołowione truskawki (cały spód ma być ściśle wyłożony truskawkami). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno a następnie dodać do niej serki i cukier puder. Całość dokładnie zmiksować. Żelatynę (ja używam żelatyny Dr Oetkera, której nie trzeba dodatkowo podgrzewać) rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do żelatyny dodać 2 łyżeczki masy i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać tą żelatynową mieszankę do serków i bardzo starannie połączyć. Przełożyć masę do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Następnie włożyć ciasto na 30 min do lodówki. Teraz rozpuścić galaretkę truskawkową w 300 ml wrzącej wody, a po przestygnięciu też włożyć do lodówki, by lekko się ścięła. Po 30 minutach wyjąć torcik z lodówki i poukładać na nim przepołowione truskawki - wzór dowolny :-). Zalać lekko stężałą galaretką i wstawić gotowe już ciasto do lodówki. Odczekać parę godzin (u mnie cała noc), aż ciasto odpowiednio się schłodzi.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz