niedziela, 19 czerwca 2016

Surówka na niedzielę

Dziś niedziela, więc u większości osób w Polsce na obiad podany zostanie schabowy lub pieczony kurczak, oczywiście z ziemniaczkami i surówką. Jeśli chodzi o surówkę tu mamy pewną dowolność. Króluje pewnie mizeria albo sałata w śmietanie lub surówka z kiszonej kapustki ale potrafimy ciut od tych pewniaków odchodzić. Ja do takich tradycyjnych obiadów często robię surówkę z kapusty (w sezonie z młodej, w zimie z pekińskiej) z dodatkiem pora, papryki i marchewki. Jest kolorowa, smaczna i bardzo zdrowa. Polecam!




składniki:

kapusta (zwykła, lub pekińska) - 1/2 sztuki
papryka - 1 sztuka
por - 1 sztuka
marchew - 2 sztuki
olej/oliwa, cukier, sól, pieprz


Wszystkie warzywa myjemy. Marchew obieramy, z papryki wyjmujemy gniazda nasienne, z kapusty i pora obrywamy zewnętrzne liście. Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tartce o grubych oczkach a pora i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dosypujemy odrobinkę cukru oraz dodajemy sól i pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz