poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pęczak z kurczakiem

Pęczak stał się bardzo modną kaszą, a ja doskonale pamiętam czasy, kiedy w ogromnym garze gotowałam mięso z tą właśnie kaszą dla Astora - setera irlandzkiego - bo była to kasza właśnie "dla psa". Tak samo zresztą było z brązowym (pełnoziarnistym) makaronem. Całe worki można było kupić za grosze - a teraz taki makaron jest znacznie droższy do zwykłego. Niesamowite, jak świat się zmienił :-)
Staram się iść z duchem czasu, więc zakupiłam pęczak w eleganckich woreczkach do gotowania i zrobiłam obiad, który nas wszystkich bardzo mile zaskoczył. Przede wszystkim jest to danie bardzo wartościowe dla naszego organizmu (przepis pochodzi z książeczki "Dieta dla serca"), bardzo smaczne oraz sycące. Jest to więc danie IDEALNE pod każdym względem. Warto było na nowo odkryć pęczak i przekonać się, że jest to smaczna i zdrowa kasza niesłusznie uważana do niedawna, za tą "gorszą".

składniki :

kasza pęczak - 2 woreczki
pierś z kurczaka - 1 sztuka
pieczarki - 250 g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 1 ząbek
cukinia - 1 sztuka
sok jabłkowy - 2/3 szklanki
bulion - 1 szklanka
tymianek, sól, pieprz, papryka ostra
natka pietruszki




Kaszę ugotować według przepisu na pudełku. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kurczaka obmyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pieczarki oraz cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Do cebuli włożyć kurczaka i smażyć do zbrązowienia. Dołożyć cukinię i pieczarki. Dusić całość 5 minut. Po tym czasie do potrawy dodać ugotowaną wcześniej kaszę, przyprawy, bulion i sok jabłkowy. Całość dusić na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając, by kasza się nie przypaliła. Po wyłożeniu na talerze posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz