niedziela, 12 kwietnia 2015

Ekspresowy ryż z pomidorami

To co czasem mnie dopada, to totalny brak pomysłu na obiad. Wiem tylko, że lodówka jest pusta ( bo zapasy się skończyły a mi się na rynek lecieć nie chce), że dziecko po szkole zjadłoby coś ciepłego ( nie wspomnę o małżonku :-)) i że czasu jest też bardzo mało, bo dziecko znów gdzieś zamierza wyjść. Najlepszym rozwiązaniem jest wtedy RYŻ.
Ryż i przecier pomidorowy własnej roboty (albo passata, albo pomidory z puszki), to rozwiązanie idealne. Zazwyczaj te dwa składniki każdy ma w domu, więc obiad będzie, w dodatku smaczny i pożywny :-)


składniki :

ryż (najlepiej basmati) - 2 i 1/2 szklanki
przecier pomidorowy (passata, pomidory z puszki ) - 400 g
cebula - 2 sztuki
czosnek - 1 ząbek rozgnieciony
kurkuma - 1/2 łyżeczki
chili w proszku - 1 łyżeczka
imbir - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
olej
woda - 2 i 1/2 szklanki (można dodać więcej w czasie gotowania)
natka pietruszki



Cebulę obrać i posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć cebulę około 5 minut na wolnym ogniu. Dodać przyprawy: imbir, czosnek, kurkumę, chili, sól. Zamieszać. Dodać przecier pomidorowy. Dusić sos około 5 minut. Następnie dodać ryż i wodę. Gotować tak długo, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. UWAGA : często mieszać i sprawdzać poziom wody, bo ryż się może przypalić. Czasem trzeba dolać więcej wody, bo ryż jest jeszcze zbyt twardy.
Po ugotowaniu wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz