niedziela, 8 maja 2016

kurczak słodko-kwaśny

Było ciężko i na kulinarne ekscesy nie miałam ochoty. Teraz sytuacja się wyklarowała i powraca mi ochota na uwiecznianie tego co dobre do jedzenia i do czego warto w przyszłości wrócić.
Zaczynam apetycznym kurczakiem słodko-kwaśnym. Robię go dość regularnie, bo bardzo lubi tę potrawę moja Jaga. Od czasu do czasu nawet mąż sobie w pudełeczku do pracy zabiera, bo u niego moda na zamawianie lunchu, a on woli domowe :-)
Potrawa świetnie się prezentuje na talerzu, jest lekko słodka (dzieciaki ją pokochają), pożywna i nie wymaga specjalnych przygotowań. Polecam!





składniki :

pierś z kurczaka - 1 sztuka (podwójna)
papryka czerwona - 1 sztuka
papryka zielona - 1 sztuka
ananas w puszcze (kostka) - 1 puszka
cebula - 2 sztuki
czosnek - 4 ząbki
imbir - 2 cm (można zastąpić mielonym np. Kamisa)
olej do smażenia
sól, pieprz

składniki na sos:

sok z puszki ananasa - 1 szklanka
ketchup - 3 łyżki
cukier - 1 łyżka
ocet winny - 4 łyżki



Cebulę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tartce. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Mięso umyć, pokroić na paseczki, oprószyć solą i pieprzem a następnie dodać do cebuli. Smażyć, aż będzie rumiane. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać wraz z odsączonym ananasem do mięsa. Całość zalać przygotowanym sosem (sok ananasowy, ketchup, cukier, ocet winny). Dusić kilka minut.
Podawać z ryżem albo makaronem chińskim.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz