niedziela, 4 października 2015

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Sałatka z ryżu i tuńczyka to bardzo dobra propozycja na codzienną szybką kolację. Sprawdzi się także w lunchboxie do pracy. Sycąca, niezwykle prosta w przygotowaniu i niezbyt kosztowna - to sałatka w sam raz dla mnie. 
Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie musicie spróbować, a reszcie proponuję odświeżyć stary, sprawdzony przepis.

składniki :

tuńczyk w oleju - 1 puszka
papryka czerwona - 1 sztuka
ryż - 2 woreczki
kukurydza konserwowa - 1 puszka
majonez - 4 łyżki
sól, pieprz, papryka słodka mielona





Ryż ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Wymieszać ryż z tuńczykiem, kukurydzą i papryką. Dodać majonez i przyprawy. Schłodzić przed podaniem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz