niedziela, 9 sierpnia 2015

Omlet na kromkach chleba

Czasem zostaje nam trochę chleba z dnia wczorajszego, ale nie za bardzo mamy ochotę jeść z nim kanapki a wyrzucać szkoda (przyznać się muszę, że niestety czasem mi się to zdarza). W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest właśnie ten omlet. Przypomina trochę ulubioną przegryzkę z lat dziecięcych - podsmażony chlebek z patelni (kto tego nie lubił?!) ale w wersji wypasionej.
Ten przepis przyda się także, kiedy kompletnie nie wiemy co ugotować na obiad, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu albo kiedy...lodówka świeci pustkami
 :-)
Polecam!

na 1 omlet
składniki : 

jaja - 2 - 3 sztuki
chleb - 3 - 4 kromki
natka pietruszki, szczypiorek - 1 duża łyżka
mleko - 1 łyżka
sól, pieprz
olej



Na patelnię wlewamy olej i kładziemy pokrojony chleb ( jak na zdjęciu). Podsmażamy go z obydwu stron. W miseczce mieszamy jajka z mlekiem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Wlewamy masę jajeczną na chleb. W trakcie smażenia podważamy delikatnie brzegi omletu, żeby masa jajeczna równomiernie się ścieła. Za pomocą dużego talerza, odwracamy omlet na druga stronę (talerzem przykrywamy patelnię, szybko odwracamy tak by omlet znalazł się na talerzu, a następnie delikatnie zsuwamy go znów na patelnię). Smażymy parę chwil i od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz