niedziela, 23 sierpnia 2015

Aromatyczny przecier pomidorowy

Ten przepis wykorzystuję od ładnych parę lat. Jest trochę kłopotliwy w przygotowaniu - dodatek cebuli - ale i tak go robię, bo smak i zapach jest rewelacyjny. Pasuje przede wszystkim jako baza do sosów, ale zupy też wychodzą z niego rewelacyjne. To obowiązkowa pozycja do zrobienia! Zimą, kiedy termometr zewnętrzny pokaże minus ileś tam, z radością taki słoiczek z przecierem otworzycie i będziecie wspominali jak strasznie było wam gorąco robiąc go :-)

składniki :

pomidory polne - 5 kg
cebula - 6 sztuk
czosnek - 10 ząbków
liść laurowy - 10 sztuk
olej rzepakowy - 1 szklanka
ziarna pieprzu - 10 sztuk
sól, pieprz czarny mielony, suszony tymianek - do smaku



Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Pomidory umyć i przekroić na ćwiartki. Włożyć pomidory, cebulę i połowę posiekanego czosnku do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz 5 szklanek wody. Gotować przez 40 minut mieszając od czasu do czasu. Całość przetrzeć przez sito. Do powstałego przecieru wlać olej, dołożyć czosnek, sól, pieprz mielony i tymianek. Gotować, aż przecier zgęstnieje ( ja nie gotuję go długo). Gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz