niedziela, 7 września 2014

papryka nadziewana

Od taniej czerwonej papryki stragany się wręcz uginają, dlatego oprócz paprykowych przetworów zrobiłam paprykowy obiad. Moja rodzinka nie przepada za gorącą papryką - woli surową wersję, ale na moje szczęście (ja uwielbiam to danie) dała się namówić.
Zrobienie takiego obiadu nie zajmuje dużo czasu, jest poza tym zdrowe i akceptowalne przez "mięsożernych mężów"! Wybór gatunku mięsa jest całkowicie dowolny. Dla dzieciaków i tych na diecie polecam mięso indycze a dla pozostałych najlepsze będzie mięso mieszane : wołowo - wieprzowe. Takim właśnie moją paprykę nadziałam.

składniki :

mięso mielone - 500 g
kajzerka czerstwa - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
czosnek - 4 ząbki
papryka - 4 sztuki
mleko - 100 ml
puszka pomidorów - 1 sztuka ( ja zastąpiłam robionym samodzielnie przecierem)
pieprz ziarnisty - 5 sztuk
liście laurowe - 2 sztuki
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól, pieprz mielony
olej




Kajzerkę zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje i odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać a następnie posiekać. Cebulę zeszklić na oleju a pod koniec smażenia dodać czosnek. Odłożyć do miseczki połowę (będzie potrzebna do sosu) a do reszty pozostałej na patelni dodać mięso i smażyć do jego zarumienienia. Poczekać, aż lekko przestygnie i połączyć z bułką. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Papryki umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne a następnie wypełnić mięsnym nadzieniem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nadzieniem do góry) i zalać gorącym sosem zrobionym z pozostałej cebuli i pomidorów z puszki . W tym celu w rondelku podgrzewany pomidory z cebulą, pieprzem ziarnistym i liśćmi laurowymi.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Zapiekać 20 minut. Podawać z ryżem - ja dałam z  brązowym, lub z pieczywem.
Żeby danie ładnie się prezentowało, można papryki posypać świeżymi listkami oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz