poniedziałek, 8 września 2014

jajka faszerowane pieczarkami

Jajka nadziewane pieczarkami to w moim domu standardowa przekąska imprezowa. Znacznie lepiej  wyglądają na stole, niż standardowe jajka z majonezem i znacznie lepiej od nich smakują!
Ilość składników można sobie modyfikować w zależności od ilości przygotowanych jaj. Ja najczęściej stosuję przelicznik 1 osoba - trzy połówki jaj.

składniki :

jajka - 5 sztuk
pieczarki - pojemniczek 250 g
majonez - 3 łyżki
nać pietruszki - 2 łyżki
sól, pieprz





Jaja ugotować na twardo ( 10 minut od zawrzenia wody). Ostudzić, obrać i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka.
Pieczarki umyć i obgotować  (10 minut) w wodzie z dodatkiem octu. Odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Z żółtek, pieczarek, natki i majonezu zrobić jednolitą pastę. Doprawić pieprzem i solą. Nakładać małą łyżeczką w otwory po żółtku.
Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz