niedziela, 16 czerwca 2013

Ser pleśniowy (niebieski)





Na razie bez precyzyjnego opisu  ale za to kilka zdjęć
waga: 780 g
Jako eksperymenalna wersja własnego sera pleśniowego mogę powiedzieć , że udał się. Jest jak najbardziej jadalny , smaczny choć ciut za słony. Zdecydowanie mniej powinienem wysalać ,  wysalałem go jakieś 3 dni , ciągle wypływała serwatka . Może jest tak, że zawsze po zasypaniu solą  wypływa  serwatki? Dzień- dwa solenia całkowicie powinien wystarczyć. Druga rzecz to otwory , powinny być większe , przerosty pleśni w środku sera owszem pojawiły się ale niezbyt intensywne. Jak na pierwszy własny ser pleśniowy wynik jest zadowalający. W najbliższych dniach planuję wykonanie następny.
P

25.05.2013


29.05.2013
11.06.2013

11.06.2013
17.06.2013  przed skrobaniem

17.06.2013  ciągle przed skrobaniem powierzchni

17.06.2013  już po skrobaniu

17.06.2013  już po skrobaniu

17.06.2013  już po skrobaniu
23.06.2013  przed drugim skrobaniem


Dodaj napis

zawinięty w folię spożywczą i do lodówki na conajmniej 2 tygodnie 






P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz