czwartek, 21 września 2017

Sałatka z pestkami słonecznika

Chociaż kalendarzowe lato trwa w najlepsze, to pogoda jest raczej listopadowa :-( Pierwsze przeziębienia mamy już zaliczone (właśnie siedzę z zapaleniem zatok na zwolnieniu) i powiem szczerze, że nie napawa mnie to wszystko optymizmem. Zatem, żeby poprawić sobie i mojej rodzince humor zrobiłam tą właśnie sałatkę. Doskonale pasuje na drugie śniadanie do szkoły i pracy ale na imprezę też będzie dobra. Moja córka baaaaardzo ją polubiła, więc w niedługim czasie będą liczne powtórki (co się nie robi dla dzieci!).
Polecam gorąco :-)




składniki :

ananas w puszce - 1 puszka
kukurydza konserwowa - 1 puszka
ogórek świeży zielony - 2 duże sztuki
pierś z kurczaka lub z indyka - 30 do 40 dag
majonez - 3 łyżki
przyprawa do kurczaka lub gyrosu
pestki słonecznika - 100 g
sól, pieprz


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Oprószyć przyprawą do kurczaka lub gyrosu i usmażyć na patelni. Pozostawić do ostygnięcia. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę (jeśli został kupiony ananas w kostce, to i tak trzeba pokroić te kostki na mniejsze kawałki). Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na rozgrzanej suchej patelni uprażyć pestki słonecznika na złoto. Wszystkie składniki wraz z majonezem połączyć ze sobą. Dodać sól i pieprz do smaku. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz